W tej lekcji:
- wpływ rolnictwa na środowisko – opis, skutki
- co to jest monokultura, płodozmian?
- chemizacja, mechanizacja, melioracja a środowisko
- Dostęp do 9 przedmiotów
- Płatność co miesiąc
- Zrezygnuj kiedy chcesz!
Nie lubisz kupować kota w worku?
Sprawdź, jak wyglądają lekcje na Dla Ucznia
erozja
próchnica
żyzność gleby
pastwisko
pustynnienie
plony
masa płodów rolnych zebranych z jednostki powierzchni (zwykle z hektara).
Plony wyraża się najczęściej w dt/ha (decytonach na hektar; 1 dt = 0,1 t = 100 kg).
eutrofizacja wód
przeżyźnienie środowiska wodnego wskutek zbyt dużej ilości występujących w wodzie związków azotu i fosforu.
Jednym z objawów eutrofizacji jest masowy zakwit glonów i sinic.
pestycydy
rodzaj środków chemicznych stosowanych w rolnictwie w celu:
- zwiększenia plonów (zbiorów z 1 ha),
- polepszenia jakości zbiorów.
Wyróżnia się:
- fungicydy, służące ochronie przed grzybami,
- insektycydy, chroniące przed owadami,
- herbicydy, ograniczające rozwój chwastów.
wyjałowienie gleby
monokultura
sposób wydajnej uprawy roślin, polegający na uprawie tego samego gatunku na danym terenie przez wiele lat, a nawet dziesięcioleci.
Przykłady:
- w Polsce – plantacje truskawek, porzeczek, jabłoni,
- na świecie – winnice, plantacje bananów, herbaty, kawy, trzciny cukrowej, palmy olejowej, soi, ananasów, awokado.
płodozmian
chemizacja rolnictwa
stosowanie środków chemicznych po to, by zwiększyć produkcję rolną.
Przykłady środków chemicznych:
- nawozy mineralne (sztuczne) – składnikami są: azot, potas, fosfor; nawozy wzbogacają glebę w składniki pokarmowe niezbędne dla roślin, polepszają właściwości gleby,
- środki ochrony roślin (pestycydy) – dzięki nim rośliny szybciej rosną i obficie owocują.
mechanizacja rolnictwa
melioracja
zabiegi, które mają poprawić zdolności produkcyjne gleb poprzez:
- nawadnianie (irygację) – dostarczanie wody do gleby, np. za pomocą:
- kanałów,
- deszczowni,
- podlewania,
- odwadnianie (osuszanie) terenu, np. przez budowę:
- kanałów,
- rowów,
- wałów przeciwpowodziowych.
Sahel
region geograficzny w Afryce.
- Pas przejściowy od Sahary na północy do strefy sawann na południu.
- Szerokość pasa – ok. 300 km.
- Charakteryzuje się znacznym niedoborem wody.
- Pora sucha trwa 9–11 miesięcy. Opady są nieregularne (od 100 do 300 mm), zdarzają się kilkuletnie okresy suche bądź wilgotne.
