Pozostało 96% treści
Zyskaj dostęp do setek lekcji przygotowanych przez ekspertów!
Wszystkie lekcje, fiszki, quizy, filmy i animacje są dostępne po zakupieniu subskrypcji.
Masz już dlaucznia.pl?
Zaloguj się
Miesięczny dostęp do wszystkich przedmiotów
- Dostęp do 9 przedmiotów
- Płatność co miesiąc
- Zrezygnuj kiedy chcesz!
Nie lubisz kupować kota w worku?
Sprawdź, jak wyglądają lekcje na Dla Ucznia
?
Co to znaczy?
Fermetacja mlekowa
to przemiana niektórych sacharydów, m.in. laktozy, w kwas mlekowy pod wpływem enzymów wytwarzanych przez bakterie – pałeczki kwasu mlekowego. Proces ten zachodzi w dwóch etapach.
Etap I. Przekształcenie laktozy pod wpływem odpowiednich enzymów w monosacharydy.
Proces ten przedstawia równanie:
Etap I. Przekształcenie laktozy pod wpływem odpowiednich enzymów w monosacharydy.
Proces ten przedstawia równanie:

Etap II. Przetworzenie glukozy przez bakterie mlekowe.
Proces ten przedstawia równanie:
Proces ten przedstawia równanie:

?
Co to znaczy?
Kwas mlekowy
inaczej kwas 2-hydroksypropanowy, o wzorze:
