Pozostało 94% treści
Zyskaj dostęp do setek lekcji przygotowanych przez ekspertów!
Wszystkie lekcje, fiszki, quizy, filmy i animacje są dostępne po zakupieniu subskrypcji.
W tej lekcji:
- aktywatory i inhibitory enzymów
- ujemne sprzężenie zwrotne
- czynniki wpływające na działanie enzymów
Masz już dlaucznia.pl?
Zaloguj się
Miesięczny dostęp do wszystkich przedmiotów
- Dostęp do 9 przedmiotów
- Płatność co miesiąc
- Zrezygnuj kiedy chcesz!
Nie lubisz kupować kota w worku?
Sprawdź, jak wyglądają lekcje na Dla Ucznia
?
Co to znaczy?
Denaturacja
proces polegający na naruszeniu struktury białka. Zachodzi pod wpływem czynników fizycznych, np. wysokiej temperatury oraz czynników chemicznych, np. stężonych kwasów. Zdenaturowane białko nie może pełnić swojej biologicznej funkcji.